Bilder / notiser

Bilderna är tagna av bandets medlemmar, familj & vänner där ej annat anges.Hemma i Västerås: I Bryggargården föddes Olles Trattband och den blev vårt hem under många år, där vi startade Söndagsjazzen och där Storyvilleparaderna, som vi startade 1978, alltid avslutades med en New Orleans-afton med jamsession.

 

När Bryggargården skulle renoveras fick vi flytta på oss till olika lokaler, och numera (sedan Jazzens Vänner tagit över) håller vi till i Västerås fina Konserthus. Här har Trattbandet förstärkning med Anna Sise, Klas Lindkvist och Jesse Lindgren.

 

I Västerås har vi varit engagerade i en mängd olika jippon, som Musikdagarna, utställningar och, som här, under Draktävlingarna på Johannisberg, där vi på Jappe Löfstrands turnébuss med estrad på taket underhöll de tävlande.

 

Gäster: Ibland, när det har kommit gästande band, har det blivit tillfällen till jamsessions som här, med Anders, Kaj, Sammy Rimington och Didier Geers och Staffan Algell.

 

Det var som en virvelvind, när Wild Bill Davison fick oss till kompband för en konsert i Slottssalen . Han var huvudpersonen, men påstod ändå, att det han var bäst på var att spela obligato till leadstämman! Han hade en del hyss för sig och berättade historier som kom för honom under spelandet, och hans berömda yttrande : This band evokes the multitudes to tremendous outbursts of enthusiasm” (det här bandet uppväcker massorna till väldiga utbrott av entusiasm) har följt oss genom åren.

Foto: Gunnar Holmberg 

Otroligt, att legenden Buck Clayton har gästat Trattbandet en kväll! En mycket vänlig och ödmjuk man, som sjöng bra men hade problem med munstycket, så Olle var kvällens bäste mässingsblåsare. Men vi var stolta att ha honom hos oss; en högtidsstund, trots allt.

 

Red Mitchell, som blev Jazzens Vänners hedersmedlem nr 1, med rätt att spela, kom även att gästa Trattbandets program. Han var ju inte bara basist utan även pianist och sångare, och han blev en kär vän till oss. Här i diskussion med Pelle Hettman om någon harmoni.

 

Marty Grosz en underbar gitarrist och festlig sångare och entertainer, hade vi nöjet att få ha med på en turnévecka, från Säffle Jazzklubb i väst till Storyville Jazz Club i Helsingfors. Marty har en gitarr med en specialstämning, som gör att han kan spela både gitarrackord och bastoner på samma gång och med en sjusärdeles swing!

....och här spelar vi tillsammans i Ramnäs.

Foto: Leif Karlsson 

Vår förre klarinettist, Rolf Carvenius, startade ett Jazzmuseum i Strömsholm, och det inträffar ibland, att han bjuder in oss att stå för underhållningen.

Vi har inte bara spelat hemikring. Vi har varit på Stampen två gånger. 1980...

...och 2004

Även på Mosebacke, Nalen och ytterligare några stockholmsarenor, samt en hel del jazzklubbar ute i landet, från Mannaminne i Häggvik i norr.....

.......via Sveriges äldsta tradjazzfestival i Askersund, där vi var det först engagerade bandet 1983 och sedan varit där ytterligare fyra år.......

och bort till Jözze-Jassen i Arvika ett par gånger........

.....liksom Kungshamn/Smögen..........

.....och vid "Swedish Open i Gladjazz Downtown Ljungby" fick vi ett andrapris och ett solistpris, som här radiomannen Jan Ellerås överlämnar till en stolt kapellmästare....

och tio år senare blev det ett hedersamt tredjepris i finalen i Göteborg till den första landsomfattande tradjazztävlingen med 27 deltagande band

Första utlandsturnén gjorde vi till Breda i Holland 1980, och där har vi varit fem gånger. Vår första konsert i Turfschip var en upplevelse, där massorna skanderade ”we want more! We want more” (Läs Jaap ten Oevers uttalande under ”Pressklipp”!) Vi har också varit till "de Eindhovense Jazzdagen"och turnerat i ett antal holländska jazzklubbar.

Hela bandet med familjer, 25 personer, hyrde en buss och hade en härlig och spännande semester. Fredrik, som fyllde 8 år, uppvaktades i sanddynerna av orkestern.

Till Finland kom vi första gången till den välkända jazzfestivalen i Pori (Björneborg), där vi bland annat mobilspelade från en bryggarvagn.

Sedan dess har vi varit många gånger till Jazzklubben Storyville i Helsingfors.

Genom ett vänortssamarbete fick vi kontakt med ett tyskt band från Bad Segeberg, "Folk Train", och därigenom har vi gjort många turnéer i norra och västra Tyskland, som här, i världskända Cotton Club i Hamburg

och jazzfestivalen i Pinneberg

i Otto Flath- muséet i Bad Segeberg,

och vid en festival i Frankfurt

och vid "31st International Dixieland Festival" i Dresden , inför massorna i finalkonserten.

...men vi har varit ännu längre bort! Tack vare den här t-shirten

fick vi kontakt med ledningen för den stora lyxturistanläggningen ANFI på Gran Canaria, och vi for ner med familjer -16 personer! - för en vecka i lyxvåningar och härliga bad runt millenieskiftet 1999-2000 för att spela under själva festligheterna då Nittonhundratalet övergick i ett Tvåtusental.

samt en kväll på "Garbos". En stor upplevelse! (Storyn står att läsa i "Tradjazzpulsen" nr 2/2000.)

(klicka här för att läsa hela berättelsen!)

Och efter att ni har fått följa med oss runt på våra olika "äventyr" under -hittills- 36 år, så hoppas vi, att ni blivit tillräckligt nyfikna för att vilja engagera oss till något slags evenemang. En konsert, en firmafest, ett bröllop eller annan familjefest, ett marknadsjippo, en parad eller helt enkelt en trivsam danskväll eller caféunderhållning. Hör av er till adressen under rubriken Bokning, där ni även kan beställa våra CD-skivor.

Med varma jazzhälsningar från oss alla i Trattbandet: Anders, Bosse, Gert, Kaj, Göran och Pär.