Kaj Stridell, saxofonist, bandledare

Kaj är född i en musikalisk lärarfamilj i Östanbo utanför Söderhamn. Bytte en ärvd trumpet mot en altsax och lärde sig själv spela tillsammans med stenkakor. Tillsammans med klasskamraterna Jan Johansson och Sven Norman bildade han ”Original Hälsingland Jazz Band” och spelade på skoldanser och ordensfester några år tills de skingrades åt olika håll för studier.

Under studietiden lärde han sig spela bas och spelade i Linköpingsband, som t.ex. Ragnar Ellsworths Kvintett.Under lumpartiden i Solna blev det en del ”spökband” till kända solisters weekendturnéer, t ex med Gösta Törner, George Vernon med flera. Därefter tio månaders turné med The Ulla Ekstam Band i Tyskland, Frankrike och Marocko. Tillbaka på födelseorten övertog han ett dansband i Ljusne, och då blev det tenorsax för honom i ”Hälsinglands Största Dansorkester” – hela sju man (=”dompansättning”) Det var då man kunde dansa till jazz!

Efter ännu ett år i Afrika hamnade han i Västmanland och kom med i Hallstahammars Orkesterförening och Pelle Hettmans Kvartett. På sjuttiotalet, då arbetslösa jazzabstinenta musikanter började drömma om storband blev Kaj, med ABF-stöd, ledare för Kolbäcksdalens Storband, snart namnändrat till Hammarbandet (det heter numera Aros Big Band).Hans önskan var att där få spela sax, men det fanns mera gott om saxofonister än om basister, så det blev bas under alla år utom ett par kortare perioder. 1976 behövde Olle Åhs en vikarie för sin tubaist, och Kaj fick hoppa in med sin barytonsax – och här är han fortfarande!

1983, när Olle slutade, tog han över bandet och, utan kornettist, spelade han sopranlead i ett par år, tills Bosse kom till oss. I dag växlar Kaj mellan baryton, sopran och väldigt mycket C Melody Sax som han är en av väldigt få representanter för. Ja, han har t o m bildat ett ”The C-Melody Sax Society”, där han nu är hedersmedlem, Utöver musikintresset har ljudinspelning varit ett av hans största intressen, och närliggande intresse för amatörradio och numera är även jazzprogramproduktion i närradion en dominerande fritidssysselsättning.
 

Tillbaka